Social (Ro)

Status Facebook - 30 Noiembrie 2014

Click here to read this article in English »

Cand eram copil consideram oamenii mult mai evoluati (ca perceptie a vietii) si mai buni decat am constatat mai tarziu, la maturitate, ca sunt in realitate. Diferentele intre cum imi imaginam oamenii si cum sunt ei de fapt, sunt enorme.
Oamenii sunt de fapt extrem de ‘jos’ din punct de vedere al intelegerii subtilitatilor si realitatilor a tot ce presupune viata. Sunt doar niste animalute mai dezvoltate, conduse in principal de instincte, mai putin de gandire. Pentru ca, in marea lor majoritate, tot ceea ce percep ei este superficialul, materialul, banalul. Tot ceea ce, cel putin dintr-o perspectiva profunda, este de fapt lipsit de importanta.
Aceiasi oameni, sunt in fapt si extrem de rai. Mult mai rai decat poate percepe un copil in idealismul lui naiv. De fapt, ei se comporta deseori inuman. Ei sunt dominati de trairi primitive ca rautatea nejustificata, invidia, frustrarile, satisfactia sublima la vederea raului si chiar nenorocirilor ce il cuprind pe aproape. Se lupta permanent pentru bani si putere intr-o orbire generala. Marile calitati ca bunatatea, demnitatea sau spiritualitatea le sunt destul de inaccesibile…
In timp, am observat cat de mult conteaza educatia. Ca si concluzie, e limpede ca educatia ajuta omul sa inteleaga viata dintr-un punct de vedere superior, contribuind clar la ‘ridicarea’ intelectuala a acestuia. Dar aceeasi educatie ’tine’ omul in manifestarea trairilor primitive amintite mai sus, actionand ca o frana la acest gen de comportament ‘inuman’, dar specific de fapt naturii umane. Un om educat, cel putin ca manifestare, va fi astfel mai bun.
Acum, inevitabil, nu pot sa nu ma raportez la mediul mioritic pe care unii dintre noi il ocupa. Si la fel, daca vreunii dintre noi au observat, in legatura cu ce am spus mai sus, ca romanul este un pic diferit (intr-un sens desigur negativ) de confratele sau din vest, atunci acest nivel actual evident mai scazut al educatiei (actual, dar si vreme de multe secole dealtfel), este clar una din explicatiile cele mai plauzibile….
Desigur, opinie proppie.


Click here to read this article in English »