Social (Ro)

Status Facebook - 28 Octombrie 2014

Click here to read this article in English »

Pentru cei care din cand in cand imi viziteaza profilul de fb, as vrea sa amintesc un status pe care l-am scris acum cateva luni, referitor la anumite lucruri ce se desfasoara in viata si in societate intr-un anumit fel in baza unor reguli nescrise si care nu e bine sa fie spuse, dezbatute, analizate public. Pentru ca se refera la un mod real si mai putin ideal in care functioneaza aceasta lume, aceasta societate, cu implicatii totale in plan social, economic, financiar, politic, uman, etc.
Constat amuzat cum cu ocazia alegerilor din Romania si cu ocazia puternicei campanii anticoruptie si a unor mari scandaluri cu implicatii politice, financiare si economice la cel mai inalt nivel, cu ocazia dezvaluirii unor lucruri care se intampla de fapt de cand lumea si pamantul in toata lumea civilizata, extrem de multi jurnalisti si nu numai, au descoperit roata…. Si anume, au inceput sa inteleaga cum stau lucrurile din punct de vedere politic, economic, social, etc in lumea asta. Si inca nu au inteles nimic…
Dar tot amuzat constat ca au inceput sa inteleaga ca fenomenele pe care le-au observat nu sunt specifice numai unei zone politice din Romania ( fenomene remarcate de ei exclusiv datorita DNA-ului, pentru ca altfel probabil nu ar fi reusit sa inteleaga cum stau lucrurile), nu sunt specifice romanilor, ci sunt ‘marci inregistrate’ de multe zeci de ani in toata lumea civilizata. Au inceput sa inteleaga ca de fapt marii beneficiari ai banilor si valorilor romanesti nu sunt romanii, ci aceia din marile democratii, care dau romanilor lectii de democratie si de lupta impotriva coruptiei. Au inceput sa le inteleaga ipocrizia, demagogia si falsitatea. Au inceput sa inteleaga unde sunt marile interese occidentale si de ce baietii aia ne iubesc atat de mult… E adevarat, inca nu are nimeni curajul sa spuna lucrurilor pe nume..
Acesti ‘descoperitori’ ai acestor fenomene pe care le considera extraordinare au inceput sa inteleaga ca e vorba de un mod de derulare a lucrurilor absolut general, chiar natural, dar absolut ocult si nedeclarat, valabil in absolut toata lumea civilizata. In timp, probabil vor ajunge sa inteleaga si sa descifreze legatura inevitabila si totala dintre politic si economic. Cei mai inteligenti, vor ajunge sa inteleaga chiar ca de fapt totul vine in mod absolut direct de la insasi natura fiintei umane. Si ca pentru asta nu exista si nu va exista solutie. In niciun caz de natura sociala -e greu de presupus ca o sa vedem vreodata un DNA mondial – iar daca vreodata se va intampla asta, problema nu va fi rezolvata, chiar indraznesc sa spun ca atunci va fi mult mai rau. (Solutia nu poate fi decat de ordin spiritual, de transformare a omului, dar asta este o cu totul alta discutie, ce nu isi are locul aici.)
Partea proasta e ca tot ce vedem azi in Romania nu e de bine. Din niciun punct de vedere. Asa cum foarte voalat am descris in statusul la care m-am referit la inceput, sunt lucruri care nu trebuiesc spuse, ci doar intelese. Pentru ca la aceasta stare de fapt nu numai ca nu exista decat solutii utopice, fiind vorba de un fenomen absolut general si generalizat in absolut toata lumea, dar sunt lucruri care vor afecta direct in Romania (dupa parerea mea intr-un sens absolut negativ) nivelul de trai, nivelul de investitii straine, nivelul de credibilitate, etc. iar aceste lucruri care se intampla si mai ales se spun azi, desi pentru multi ar putea fi un motiv de bucurie, ar trebui de fapt sa fie un mare motiv de tristete. Opinie proprie.


Click here to read this article in English »